Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dressingopmaat.be Online inspiratie & tips over de mogelijkheden, materialen en
prijzen van dressings en kasten op maat.
header image
Dressingopmaat.be

Dressings uit Multiplex

Multiplex is gemaakt door het verlijmen van een aantal dunne lagen fineer-, naald- of hardhout. De vellen hout worden geschrankt wat ervoor zorgt dat het hout werkt in elke richting zodat de plaat perfect in balans blijft en nauwelijks uitzet. Multiplex begint vanaf 3 lagen en loopt op per 2. Triplex bestaat steeds uit drie lagen.

 

Voordelen van Multiplex

Multiplex is altijd gemaakt met een oneven aantal lagen en elke laag ligt perfect in een rechte hoek op de onderliggende laag. Dit geeft het materiaal de nodige kracht en laat ook de houtstructuur langs beide zijden gelijklopen. Het is evident dat, hoe meer lagen men gebruikt, hoe sterker de multiplex zal worden. De afwerking van de multiplex kan sterk variëren. Sommige hebben een fijn korrelig uitzicht terwijl andere knopen kunnen bevatten.

Multiplex kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, afhankelijk van de waterdichtheid van de lijm die gebruikt wordt om de lagen te plakken. Op elke multiplexplaat staat een code. Zo zal WBP staan weer en water bestendig en kan je het zonder problemen buiten gebruiken. Dit type van multiplex zal gebruikt worden voor bijvoorbeeld het bekleden van loodsen.

Dit soort platen zal toch best behandeld worden met verf om ze nog beter te beschermen tegen vocht en andere weersinvloeden. Multiplex voor intern gebruik dient vooral voor lambriseringen, vloeren en meubels, speeltoestellen.

 

Multiplex in de dressing

Door zijn bijzondere sterkte is multiplex een veel gebruikt plaatmateriaal om dressings mee te maken. Dankzij zijn hoge draagkracht kan hij heel wat kledij dragen en met zijn natuurlijke afwerking van fineerhout lijkt het gewoon op massief hout. De kopse kanten worden dan afgewerkt met een houten lat uit massief hout.

Multiplex is duurder dan MDF waardoor het vooral gekozen wordt voor grote overbruggingen, sokkels of als afwerkingsmateriaal bij dressings die een natuurlijke houtstructuur moeten hebben.

 

multiplex dressing hout

 

Andere toepassingen dan dressings

Ondervloeren
Wanneer je multiplex gebruikt voor deze toepassing is het vooral belangrijk dat het vochtwerend is. Er bestaan gecoate multiplex platen die ideaal zijn als ondervloer. Uiteraard zal de ondervloer op balkje moeten geplaatst worden. Een voordeel van multiplex ondervloer is dat het gemakkelijk te installeren is. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste, multiplex bestaat in grote platen waardoor je snel een groot vloeroppervlak zal bekleden. Ten tweede, multiplex is gemakkelijk te zagen met een cirkelzaag Voor de montage gebruik je best schroeven die 8 tot 12 centimeter lang zijn en een ideale sterkte geven wanneer ze ongeveer 12 centimeter uit elkaar staan. Zorg voor een kleine tussenvoeg zodanig dat de platen nog voldoende uitzettingsruimte hebben.

 

Muren bekleden
Zoals eerder gezegd kan u multiplexplaten ook gebruiken om een muur te bekleden. Dit kan een ideaal middel zijn bij een verbouwing, wanneer je genoodzaakt bent om de isoleren tegen de bestaande binnenmuur. Je kan de multiplex panelen op dezelfde manier verwerken als de specifieke, duurdere wandpanelen. Een laagje verf zal ervoor zorgen dat je met deze eenvoudige plaat een stijlvolle warme ruimte kan creëren voor de komende jaren.

 

mulitplex dressing donker hout

 

Offertes voor een dressing op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kastenbouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde kastenbouwers