Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dressingopmaat.be Online inspiratie & tips over de mogelijkheden, materialen en
prijzen van dressings en kasten op maat.
header image
Dressingopmaat.be

Afmetingen dressing

Wanneer je droomt van een praktische dressing moet je rekening houden met allerlei afmetingen. Er moet voldoende ruimte zijn voor je kledij, maar ook om vlot te bewegen, kledij te kunnen passen, schoenen aan te doen, … In dit artikel ontdek je alle belangrijke afmetingen waarmee je best rekening houdt tijdens het ontwerpproces van je dressing.

Op zoek naar een dressing op maat? ✓ Vraag gratis offertes aan bij verschillende vakmannen.

 

Afmetingen en inrichting van kasten & bergruimte

Hoeveel bergruimte je precies moet voorzien is vooral afhankelijk van het doel van de kast. Voor een kast met bar waaraan je kapstokken kan hangen zullen andere afmetingen gelden dan voor legplanken waarop je t-shirts, topjes, … legt. We geven een kort overzicht:

 

1. Hoogte dressingkasten hoge dressingkasten

Wil je de ruimte echt optimaal benutten, dan kies je best voor kamerhoge dressingkasten die lopen van de vloer tot het plafond.

In dat geval dien je er natuurlijk wel voor te zorgen dat de kledij die je het vaakst draagt op de makkelijkst bereikbare plaatsen ligt of hangt zodat er zonder problemen bij kan.

Een hoogte van 1,75m is voor de meeste mensen geen probleem. In andere gevallen kan je nog steeds een klein opstapje gebruiken.

De overgebleven, moeilijker te bereiken plaatsen kan je gebruiken voor het stapelen van schoenendozen of om om weinig gebruikte stukken op te bergen. Denk maar aan donsdekens, skikledij, …

 

hangkasten voor kapstokken 2. Hangkasten voor kledij op kapstokken

Om kreuken te vermijden, hang je kledij best zoveel mogelijk op kleerhangers. Het is dan wel belangrijk om kasten te kiezen die diep genoeg zijn.

Het formaat van een kapstok schommelt vaak rond een lengte van 45 à 50cm. Reken hierbij nog 6cm speling zodat ook dikke winterjassen en truien in de kast kunnen. De meeste meubelfabrikanten maken hun kasten met hangers 65cm diep. Zo heb je na de aftrek van de rug en deur nog minstens 60cm vrije ruimte.

Reken per persoon op 1,5m hangruimte of 3cm per kapstok. Om winterkledij en zomerkledij te scheiden kan het praktisch zijn om meerdere kasten met een hangruimte te hebben.

Ieder kledingstuk vraagt bovendien zijn eigen ruimte. Een jurk bijvoorbeeld vraagt een minimale hoogte van 170cm en breedte van 40cm. Een broek op een kleerhanger heeft dan weer een hoogte van 80cm en breedte van 30cm nodig. Wil je de ruimte optimaal benutten, dan kan je twee baren voor kapstokken boven elkaar laten plaatsen.

 

Dressing met legplanken 3. Legplanken voor t-shirts, truien, topjes, …

Je kan natuurlijk niet alles aan kleerhangers hangen. In dat geval zijn legplanken een goede oplossing.

Voor het opbergen van opgevouwen kledij kies je best voor kasten met een minimale diepte van 45cm. Een hoogte en breedte van 50cm zijn daarbij ideaal.

Wil je de dressing optimaal benutten, voorzie dan een afzonderlijke kast of legplanken in plaats van deze te combineren met een hangkast. Dat zal heel wat voordelen opleveren.

Zo niet, verlies niet alleen heel wat ruimte maar zullen de t-shirts en truien ook niet netjes gestapeld kunnen worden.

TIP: Een combinatie van een brede en smalle kastenwand kan heel erg handig zijn bij smalle dressings.

 

afmetingen dressing met schoenenkast 4. Afmetingen dressing met schoenenkast

Een vrouw heeft gemiddeld 39 paar schoenen. Redenen genoeg dus om voldoende plaats te voorzien! Er zijn verschillende mogelijkheden: Haken om ze aan op te hangen, baren of planken om ze op te zetten, aparte vakken per paar, …

De diepte van een schoenenkast moet minimum 35cm zijn. Aangezien de hoogte erg verschilt naargelang de schoen is het handig om kasten te kopen met verstelbare hoogte (bvb. verstelbare legplanken).

Op die manier kan je verschillende ruimtes voorzien voor verschillende soorten schoenen: botten, sportschoenen, schoenen met een hak, …

Voor elk paar schoenen moet je een legbreedte voorzien van 25cm. Als je 40 paar schoenen hebt zal je dus minimaal 10 lopende meter legruimte nodig hebben.

 

dressing met opbergvak broekriemen 5. Accessoires

Een geslaagde outfit gaat verder dan schoeisel, een broek en een t-shirt of topje. Leuke accessoires zoals juwelen, sjaaltjes, armbanden, broeksriemen, zonnebrillen, handtassen, dassen en hoofddeksels maken je look compleet.

Om al deze gadgets een plekje te geven kan je kiezen voor een afzonderlijke kast of ze integreren in de bestaande kasten. Er zijn ook specifieke oplossingen om bepaalde accessoires op te bergen.

Denk maar aan speciale hangers voor stropdassen of opbergvakken voor broekriemen.

Om een gezellige sfeer te creëren in je dressing kan je ook enkele open legplanken plaatsen. Hierop kan je je favoriete handtassen en accessoires plaatsen zodat je meteen geïnspireerd raakt voor het samenstellen van nieuwe outfits.

 

Kostprijs dressing

De goedkoopste manier om een dressing te maken is door afzonderlijke standaardkasten met elkaar te combineren. Deze vind je al vanaf €50 per lopende meter. Afhankelijk van de afmetingen en het gekozen materiaal kan de prijs ook oplopen tot zo’n €300 per lopende meter.

Heb je liever een bepaalde indeling en een dressing die volledig voldoet aan je eigen wensen, dan kies je beter voor een dressing op maat. Op die manier ben je er ook zeker van dat de volledige ruimte optimaal benut zal worden. Voor maatwerk mag je rekenen op een gemiddelde prijs van €250 per lopende meter (sterk afhankelijk van vakman en gekozen materiaal). Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Hoeveel loopruimte & pasruimte moet je voorzien?

Naast voldoende ruimte voor al je kledij is het ook belangrijk dat je vlot kan bewegen in je dressing. Je moet jezelf kunnen spiegelen, kledij passen, schoenen aandoen en als het kan ook even paraderen voor de spiegel. Met onderstaande afmetingen ben je zeker dat er voldoende plaats is in je dressingroom.

 

1. Afmetingen voor dressing met loopruimte

De loopruimte tussen je kasten moet minimum 1m zijn. Wil je comfortabel rondlopen en nog vlot kunnen circuleren als er kasten openstaan, voorzie dan zo’n zo’n 1,20m à 1,50m aan loopruimte. Om niet het gevoel te hebben in een gang rond te lopen kan je een centraal punt voorzien dat iets breder is. Hier kan je dan een grote spiegel en poef/zetel plaatsen.

 

2. Afmetingen voor dressing met pasruimte

Niets vervelender dan je kledij te moeten passen buiten de dressing omdat je onvoldoende plaats hebt. Om je makkelijk om te kleden, reken je best op een vrije ruimte van 1,5m op 1,5m. Maak het geheel compleet met een gezellige poef, een vouwtafeltje en een spiegel.

De minimale oppervlakte van een dressing is zo’n 4 à 5m². Voor een dressing met pasruimte voorzie je beter een oppervlakte van zo’n 6m². Lees meer over het inrichten en ontwerpen van een dressing.

 

Offertes voor een dressing op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kastenbouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde kastenbouwers