Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dressingopmaat.be Online inspiratie & tips over de mogelijkheden, materialen en
prijzen van dressings en kasten op maat.
header image
Dressingopmaat.be

Trapkast: 7 tips voor een geslaagde realisatie

De vrije ruimte onder een trap blijft vaak onbenut. Toch is het dé ideale plek om opbergruimte te creëren. Dat kan eenvoudigweg met een trapkast. Zo’n kast onder de trap biedt tal van opbergmogelijkheden, kent ontelbare uitvoeringen en heeft een unieke uitstraling. Benieuwd hoe je ermee aan de slag gaat? In dit artikel vind je 7 tips voor een geslaagde trapkast!

 

7 tips voor een geslaagde trapkast

TIP 1: bepaal op voorhand een budget

TIP 2: hou rekening met de afmetingen

TIP 3: ga op zoek naar geschikte materialen

TIP 4: bedenk een slimme inrichting

TIP 5: voorzie voldoende verlichting

TIP 6: laat je bijstaan door een professional

TIP 7: zoek naar geslaagde voorbeelden

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een trap kast? Dan kan je altijd advies vragen aan een van onze experts. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met gespecialiseerde vaklui in jouw buurt!

 

TIP 1: bepaal op voorhand een budget

Door de vele uitvoeringsmogelijkheden kan het prijskaartje van inbouwkasten onder een trap snel oplopen. Daarom is het verstandig om op voorhand een budget voor ogen te houden. Op die manier voorkom je onaangename verrassingen voor de portemonnee, maar kan je toch een trap kast op maat laten maken.

Gemiddeld kan je voor een trapkast op maat uitgaan van € 250 à 1.000 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Hoeveel een trapkast echter precies kost, hangt af van een aantal factoren. Welk materiaal kies je? Hoe werk je hem af? Hoe groot moet die zijn? En voor welke indeling ga je?

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Wil je graag een offerte op maat voor een trapkast? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

 


TIP 2: hou rekening met de afmetingen

Bij een trapkast op maat is het essentieel dat je de juiste afmetingen hebt. Denk na over wat je allemaal wil opbergen in je trapkast. Wil je voornamelijk ruimte creëren voor jassen? Dan ga je best voor een lange kast. Een lage en brede kast is dan weer ideaal om schoenen een plek te geven. Je kan er eventueel nog voor kiezen om er kapstokken boven te monteren.

Wil je graag een gesloten kast voor onder de trap? Dan is het ook belangrijk dat de deuren binnen de correcte afmetingen passen. Het is noodzakelijk dat de gang makkelijk beloopbaar blijft. Naast een klassieke, vlakke deur kan je ook kiezen uit andere systemen:

  • Paneeldeuren: een paneeldeur bestaat uit verschillende vlakken of panelen. Die kunnen op verschillende hoogtes liggen zodat je een dieptewerking in de deur krijgt. Paneeldeuren zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende stijlen. Bovendien kan je vaak ook kiezen voor een glaspartij in je deur.
  • Schuifdeuren: een schuifdeur is ideaal voor een trapkast in een smalle gang. Op die manier is de gang nog voldoende beloopbaar als de deur van de trapkast open is. Ook schuifdeuren zijn net als de paneelvariant in verschillende stijlen mogelijk.
  • Deuren met een push to open systeem: deuren met een push to open systeem werken met een druksnapper. Met een druk op de deur kan je ze open- en dichtdoen. Hierdoor kan je de deur eenvoudig bedienen zonder klink, waardoor je een strakke afwerking krijgt.

 


TIP 3: ga op zoek naar geschikte materialen

Er bestaan verschillende soorten trapkasten. Zo heb je de standaard trapkast, maar ook een draaikast of inzetkast. Elk type kan je maken uit verschillende materialen. Hieronder geven we een woordje uitleg bij de meest gebruikte materialen:

  • MDF: MDF bestaat uit geperste houtplaten, gelijmd met kunstharslijm. De grootste troef van dit stevige materiaal is dat je de platen eenvoudig in allerlei vormen op maat kan zagen. Hierdoor kan je er flexibel mee zijn in het ontwerp van je trapkast.
  • Mulitplex: multiplex is opgebouwd uit een aantal lagen hout die kruislings gelijmd zijn. Dit type materiaal is erg sterk en vertoont geen vervorming onder ballast. Daardoor kan een multiplex trapkast veel gewicht dragen. Hiertegenover staat echter dat je ook meer betaalt dan voor andere materialen.
  • Vezelplaten: vezelplaten zijn opgebouwd uit houtvezels. Ze zijn goedkoper, maar minder kwalitatief. Vezelplaten kunnen namelijk versplinteren en vocht absorberen. Daarnaast ogen ze ruw en zijn ze moeilijk te beschilderen. Wil je graag je trapkast nog afwerken met laminaat? Dan zijn vezelplaten wel ideaal.
  • Massief hout: puur hout is duurzaam en natuurlijk, maar neemt vocht op uit de ruimte. Daarom gebruiken vaklui het niet meer voor de corpussen van trapkasten, maar enkel voor deuren. Hout past binnen elke stijl. Ga je voor modern? Blijf dan bij vlakke deuren. Heb je liever de landelijke look? Kies dan voor paneeldeuren.

Ben je niet zeker welk materiaal je het beste kiest voor je trapkast? Dan kan je altijd terecht bij onze binnenschrijnwerkers. Via onze offerteservice kan je gratis, snel en vrijblijvend in contact komen met lokale vaklui. Start hier je aanvraag!

 

trapkast

 


TIP 4: bedenk een slimme inrichting

Hoe ga je te werk voor de indeling en inrichting van je trapkast? Dat hangt af van het type dat je kiest. Hieronder overlopen we de mogelijke verschillende indelingen per type trapkast:

  • Standaard trapkast: een standaard trapkast is in principe een blank canvas dat je nog volledig zelf kan vormgeven. Voor welke indeling je kiest, hangt af van de invulling van je trapkast. Op planken kan je namelijk bewaardozen opbergen en in lades kan je bv. je schoenen kwijt.
  • Inzetkast: een inzetkast of draaikast is een op voorhand op maat gemaakte kast. Op die manier hoef je zelf niet meer met lades en planken te werken in je trapkast. Vaak kan je inzetkasten of draaikasten als een deur openen. Op die manier creëer je niet alleen opbergruimte in de draaikast, maar ook achter het meubel.
  • Extra’s: uiteraard kan je ook extra’s voorzien aan je trapkast. Zo kan je naast lades of planken ook kapstokken voorzien om jassen op te bergen. Ook een spiegel op de deur van de trapkast laten monteren is een verstandig idee.

 


TIP 5: voorzie voldoende verlichting

Als je gaat voor een gesloten trapkast, is het erg belangrijk dat je licht voorziet binnenin. Kastverlichting bestaat in verschillende soorten en maten. Hieronder sommen we de belangrijkste types op:

  • Kastverlichting op batterijen: de meest eenvoudige manier om verlichting in je trapkast te krijgen is door kastverlichting op batterijen te gebruiken. Je kan deze draadloze en energiezuinige verlichting gemakkelijk plaatsen, omdat het uiteraard geen stroom vereist.
  • Draadloze kastverlichting: naast verlichting op batterijen bestaan er ook types die je via een usb-poort kan opladen. Het is handiger om deze draadloze lamp voor je trapkast even aan de lader te leggen dan steeds nieuwe batterijen te kopen.
  • Kastverlichting met adapter: heb je gewoon stroom in je trapkast? Dan is het een mogelijkheid om te kiezen voor kastverlichting op netstroom. Dit vergt eenmalig wat meer installatiewerk, maar daarna hoef je je helemaal niet druk meer te maken om licht in je trapkast.
  • Kastverlichting met sensor: als je voor maximaal comfort wil gaan of wil vermijden dat je de lamp in je trapkast aan laat staan, is kastverlichting met een sensor ideaal. Er zijn verschillende sensoren op de markt. Zo bestaan er types die aanspringen bij beweging, maar ook als het te donker is.

 


TIP 6: laat je bijstaan door een professional!

Je kan ervoor kiezen om zelf je trapkast in elkaar te timmeren. Toch is het aangeraden om een professional in te schakelen. Een kast op maat voor onder de trap maken, is namelijk puur precisiewerk. Benieuwd naar de voordelen van een expert inschakelen? Hieronder sommen we er enkele op:

  • Advies op maat: een professionele binnenschrijnwerker luistert naar jouw wensen, voorkeuren en noden. Op basis daarvan geeft die advies op maat en maakt die een ontwerp. Is het ontwerp nog niet helemaal wat je in gedachten had? Onze vaklui staan steeds klaar om verbeteringen aan te brengen.
  • Precieze afmetingen: de correcte afmetingen zijn absoluut nodig voor een trapkast op maat. Een professional heeft speciaal gereedschap om jouw beschikbare ruimte tot op de millimeter  juist af te meten. Op die manier ben je zeker van een correct ontwerp.
  • Vlotte en correcte uitvoering: een professional heeft ervaring met het op maat maken van trapkasten. Die doet dat dan ook volgens de regels van de kunst. Een ervaren expert plaatst voor jou vlot een professioneel afgewerkte trapkast op maat.
  • Hoogwaardige materialen: om je trapkast te ontwerpen zal een professional steeds gebruik maken van materialen van de hoogste kwaliteit. Bovendien kan die al het materiaal aan een scherpe prijs aankopen. Daarnaast beschikt een expert over het juiste gereedschap om de klus te klaren.

 

Op zoek naar de scherpste prijs voor je trapkast? Vergelijken loont!

Ben je op zoek naar een professional in jouw buurt? Die vind je eenvoudig via onze offerteservice. Op die manier kom je in contact met meerdere lokale binnenschrijnwerkers die voor jou een offerte op maat maken. Zo kan je gemakkelijk offertes vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Wil je graag offertes voor trapkasten vergelijken? Kom dan snel, gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

 


TIP 7: zoek naar geslaagde voorbeelden

Heb je nog nood aan inspiratie? Ga dan op zoek naar geslaagde voorbeelden. Vaklui werken graag met mensen die al een idee hebben van wat voor meubel ze graag zouden willen. Zo hoeft zo’n trapkast zelfs niet per se in de gang te staan. Een hoogslaper met trapkast is bv. ook mogelijk. Hieronder kan je nog een aantal ideeën opdoen:

 

VOORBEELD 1: trapkast maken onder dichte trap

trapkast dichte trap

Een trap met kast benut verloren ruimtes optimaal. In dit voorbeeld vind je tot het kleinste hoekje van de trap opbergruimte. De lange kasten kan je dan gebruiken om jassen in te bewaren, terwijl je in de kleinere kastjes schoenen en andere zaken kwijt kan. In dit voorbeeld kozen de eigenaars voor een witte, strak afgewerkte look die bij de stijl van de rest van de woning past.

 

 

VOORBEELD 2: open trapkast

trapkast open

Een trapkast hoeft helemaal niet wit en gesloten te zijn. Je kan ook, net als in dit voorbeeld, voor een speelser ontwerp gaan. De combinatie van de houten trap en de donkerrode leuning zorgt voor een unieke touch. Hier zie je dat er staven in de kast gemonteerd zijn om jassen aan te hangen. Verder kan je volledig zelf kiezen hoe je de kast invult. Hou er alleen rekening mee dat een open trapkast sneller een rommelige indruk kan opwekken.

 

 

VOORBEELD 3: unieke lage trapkast

trapkast laag

In dit geval kozen de eigenaars voor een unieke trap en trapkast. De kast doet dienst als trede en maakt als het ware deel uit van de trap. De combinatie van de verschillende materialen en het ongewone design van de trap doet de ruimte helemaal opleven. Hoewel de maatkast onder de trap standaard wit is, doet ze toch niet saai aan door het unieke aspect van de trap zelf.

Inspiratie opgedaan voor een trapkast bij de bovenstaande voorbeelden? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale binnenschrijnwerkers via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een dressing op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde kastenbouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde kastenbouwers